Kroatia alkaa Trogirista
Kroatia on kiinnostava maa monessakin mielessä. Tykkään karusta luonnosta yhdistettynä turkoosiin mereen. Tykkään myös kroatialaisesta pröystäilemättömästä elämäntyylistä. Tähän kun yhdistää suotuisan ilmaston ja kohtalaisen edullisen hintatason, niin Kroatia voittaa suurimman osan Välimeren maista – ellei jopa kaikki.
Tosin kosketus maahan on vielä melko pintapuolinen, sillä kokemusta on vasta turistikohteista. Mutta juuri pidemmälle ei tarvitsekaan tutustua, mikäli turistikohteissa asuminen on suunnitelmana.
Kroatiaan tutustuminen alkoi ennen koronaa Trogirista, jonka jälkeen seuraavat kohteet olivat samalla reissulla Split ja Dubrovnik.
Trogir on päällisin puolin äkkiä nähty, mutta kyllä siellä silti meni muutama päivä ihan humauksessa. Varsinkin kun Kroatia oli silloin maana uusi tuttavuus. Trogirin saarella sijaitseva vanhakaupunki oli todella mielenkiintoinen ja viihtyisissä ravintoloissa oli kiva istuskella.
Kaupungin ympärillä oli pääasiassa muurit ja niiden ympärillä vallihautana Välimeri. Siltoja pitkin toki pääsi vanhaankaupunkiin kävelemään. Pieniä kujia risteili ympäri saarta, ja oli vaikea pysyä perässä mihin suuntaan oltiin välillä menossa, mutta paikka oli sen verran pieni, että aina tuli nopeasti tuttu paikka vastaan.
Vanhankaupungin pääaukio oli kiva, sillä siellä oli pari kertaa iltaisin livemusiikkia ja koko aukio täynnä ravintoloita. Tosin täynnä oli myös ihmisiä. Ja rantakatu oli toinen kaupungin huippupaikka, rivistössä ravintoloiden terasseja ja auringonlasku taustalla. Kyllä siellä viihtyi.
Majoitus oli aivan keskellä vanhaakaupunkia hotelli Monikassa, joka oli pieni ja idyllinen neljän tähden hotelli. Hotellin sisäpihalla oli viihtyisä ravintolan terassi, jossa ruoat tulivat suoraan kivihiiligrillistä. Maullisesti ruoka ei yltänyt aivan miljöön tasolle, mutta hyvä paikka silti.
Trogir oli heinäkuussa aivan täynnä, eikä iltaisin voinut kulkea ruuhkaisimmilla kaduilla haluamaansa tahtia, vaan piti mennä väkijoukon tahdissa. Onneksi muualla oli väljempää kuin muutamalla keskeisimmillä vanhankaupungin kadulla.
Rannalla kävin kerran "bussiveneellä" Okrug Gornjissa, matka ei kestänyt kauaa. Ranta oli monen sadan metrin mittainen – ja kyllä, täynnä ravintoloita.
Trogirin plussat pidempään asumisen kannalta:
- Trogirin vanhakaupunki (eli koko saari) on todella kivaa ja mielenkiintoista aluetta. Siihen tuo oman lisän viihtyisä rantakatu.
- Lentokenttä on lähellä ja sijainti on muutenkin keskeinen, joten sieltä on helppo eri paikoissa, ml. yhteydet saarille.
- Kivoja rantoja on paljon, joskaan ei kunnon hiekkarantoja.
- Split on lähellä, jos haluaa enemmän tekemistä.
...ja miinukset:
- Vanhaankaupunkiin saattaa kyllästyä melko äkkiä, eikä lähiympäristö vaikuta hirveän mielenkiintoiselta, joten tekemisen puute tulisi äkkiä vastaan pidemmässä asumisessa.
- Keskikesällä ilma on kuuma ja talvella paikka on varmasti todella kuollut, joten vain kevät ja syksy olisivat ihanteellista aikaa olla Trogirissa.
Trogir sopii siis parhaiten joko lyhyeen lomaan tai pidemmälle lomalle tukikohdaksi, jos aikoo kierrellä lähialueita (Split, saaret, luonnonpuistot). Vasta joskus eläkkeellä se voisi olla varteenotettava vaihtoehto kotipaikaksi.
Hyvä, että Trogir oli ensimmäinen kohde, sillä samantyyliset vanhatkaupungit olivat myöhemmin myös Splitissä ja Dubrovnikissa, mutta isommat. Ja ehkä niiden jälkeen Trogir ei olisi enää ollut niin vaikuttava. Toiseen suuntaan oli kivempi mennä kun kaupungit kasvoivat, niin mielenkiinto säilyi paremmin kuin aloittamalla suurimmasta ja jatkamalla pieneen kylään. Vaikkakin hienoon sellaiseen.
Trogirista muissa blogeissa: