Matka jatkuu Splitiin

Matka jatkuu Splitiin

Siirtyminen Trogirista Splitiin kesti alle tunnin, joten matka ei päässyt turhia rasittamaan. Splitissä hotellina oli Luxe, joka oli nimestään huolimatta kuitenkin pieni ja simppeli boutique-hotelli. Sijainti oli erinomainen aivan vanhankaupungin vieressä, mutta kuitenkin selkeästi sen ulkopuolella, joten ympäristö oli hyvin rauhallinen. Alakuvan Rivalle oli matkaa kävellen vain muutama minuutti.

Riva, Split

Kolme päivää meni äkkiä kaupunkiin tutustuessa. Splitin paras puoli on se, että vanhakaupunki on rakentunut Diocletianuksen palatsialueen muurien sisälle ja ympäristöön. Kaupungin historiaan on hauska tutustua ja koettaa hahmottaa, missä palatsin eri paikat sijaitsivat. Mm. eteläiselle portille, joka melkein näkyy yläkuvassa vasemmalla, purjehdittiin aikoinaan suoraan mereltä. Rantakatu Rivan osuus on ilmeisesti vallattu merestä jälkeenpäin.

Rannoillakin kävin, tosin vain kävelemässä. Alla oleva Bacvice oli kovin ruuhkainen, mutta rannoilla sen jälkeen oli enemmän tilaa, ja heti Bacvicen jälkeen oli rivistö ihan viihtyisiä ravintoloita.

Bacvicen ranta

Postauksen pääkuva Splitistä on otettu Marjan-kukkulan näköalapaikalta. Sinne on melko helppo kävellä vanhastakaupungista (paljon portaita tosin), mutta varsinainen kukkula vasta alkaa sieltä. Kiersin se lopulta lähes kokonaan; ensin näköalapaikalta huipulle ja sitten mutkitellen alas eteläpuolen rannoille ja sieltä takaisin keskustaan. Näkymät olivat hienot joka suuntaan, alla kuva kohti Čiovon saarta ja Kašjuni-rantaa.

Marjanilla ei tarvitse kävellä pusikossa, vaan ympäri kukkulaa kulkee hyvin reittejä pienistä poluista asfalttiteihin.

marjan-kukkula Split

Split ei vaikuttanut ennalta mitenkään erityisen hienolta kohteelta, mutta jo parin päivän tutustumisen jälkeen päätin, että tänne on palattava joskus. Palasinkin pari vuotta sitten viideksi viikoksi, ja pidempikin asuminen on erittäin varteenotettava vaihtoehto lähivuosina.

Miksi Split?

  • Vanhakaupunki on erittäin viihtyisä.
  • Rantakatu Rivalla on kiva kävellä tai istua ravintolassa tai kahvilassa.
  • Monipuoliset rannat ovat lähellä tai vieressä.
  • Vesiurheilumahdollisuudet ovat erinomaiset.
  • Marjan-kukkula vieressä on hyvä vaihtoehto vaikka lenkkeilymaastona.
  • Päiväretkikohteita on vaikka muille jakaa lähiympäristössä tai lähisaarilla. Sijainti on muutenkin hyvä muuta Eurooppaa silmällä pitäen.
  • Sää on erittäin miellyttävä suurimman osan vuodesta, jos ei laske mukaan heinä-elokuun helteitä tai talven mahdollisia myrskyjä. Tätä kirjoitettaessa helmikuun puolivälissä ilma on +16°C ja taivas on pilvetön.
  • Englantia puhutaan yleisesti

Miksi ei Split?

  • Kesällä sää on turhan kuuma, kun vielä iltakahdeksalta saattaa olla +30 astetta.
  • Vanhakaupunki on nähty melko äkkiä, ja jo syyskuun puolivälistä alkaen kesäpalveluita aletaan lakkauttamaan sekä Splitissä että lähikohteissa. Joten päiväretkimahdollisuudet ovat kesäkauden ulkopuolella vähäisemmät.

Tämä jälkimmäinen kohta on harmi, sillä olin viimeksi syys-lokakuussa Splitissä, ja vaikka ilma oli syyskuun lopulla +25°C, vesi melkein samaa luokkaa ja ranta lähes täynnä, niin rannan ravintola saattoi olla suljettu ja urheiluvälinevuokraus lopetettu. Koska talvi oli ilmeisesti tullut. En tiedä johtuuko se siitä, että vuokrasopimus on tehty etukäteen vain tietylle ajalle. Se olisi loogisin selitys.

Samaa ihmettelin joskus Montenegrossa, kun toukokuun lopussa oli täysi kesä, mutta rantojen palvelut olivat suurimmaksi osaksi edelleen kiinni. Paikkoja kyllä maalattiin kesäkuntoon ja ne avattiin sitten kesäkuun alussa.

Joka tapauksessa tuo vähän heikentää viihtyvyyttä, sillä myös monet ravintolat menevät syyskuun lopulla kiinni ja avaavat uudestaan vasta joskus keväällä. Joten mieluummin sitä suuntaa lokakuussa vähän etelämmäksi, vaikka Kreikan saarille. Tai jopa Dubrovnikissa 200 km etelämpänä oli viime lokakuussa kaikki paikat normaalisti auki.

Mutta jos rantaelämä ei kiinnosta, niin sitten Split on kiva vaihtoehto talveksi, sillä aurinkoa riittää ja ilma on ajoittain melko lämminkin. Sellainen +15-20°C on ihan sopiva keli istuskella rantakadun kahviloissa joulukuussa.

Splitistä muissa blogeissa:

Laura Linnea

Sliik



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *