Montenegroon hintoja pakoon?
Montenegro kuuluu vähän samaan "jos haluaa elää edullisesti" -kategoriaan kuin Albaniakin. Sillä erotuksella, että Montenegrossa kaikki olennaiset paikat ovat todella lähellä toisiaan, kun Albaniassa välimatkat ovat paljon pidemmät. Kotorinlahden ympäristössä eri kohteet ovat hyvin lyhyen etäisyyden päässä toisistaan, eikä kuuluisimpien Kotorin ja Budvan välilläkään ole kuin 23 kilometriä.
Maan pohjois- ja itäosat ovatkin sitten jo kauempana, mutta ei siellä vaikuta olevan mitään erityisen kiinnostavaa kuitenkaan, ellei Durmitorin kansallispuistoa lasketa. Myöskään pääkaupunki Podgorica ei herätä valtavaa kiinnostusta muuttaa sinne, vaan merenrantakaupungit ovat itselle Montenegrossa se juttu.
Tunnetuimmat Kotor ja Budva ovat joistain samankaltaisuuksista huolimatta hyvin erilaisia kaupunkeja. Molemmissa on muurien ympäröimä vanhakaupunki, mutta siihen se jääkin. Kotor on tämän ympärillä hyvin pieni kaupunki, eikä sieltä löydy mitään muuta modernia kuin yksi ostoskeskus. Jos ei modernia kaupunkia lähde hakemaankaan, niin Kotor on vahva vaihtoehto, sillä sen vanhakaupunki on paljon hienompi kuin Budvan.
Budva taas tuntuu oikealta kaupungilta, vaikkei sekään asukasluvun valossa (reilu 20 000) ole mikään metropoli. Ehkä sekin, että Kotor sijaitsee aivan Kotorinlahden peränurkassa ja Budva aavan Adrianmeren äärellä, saa paikat tuntumaan enemmän erikokoisilta kuin ne ovatkaan. Budvaan rakennetaan kuitenkin koko ajan uutta, kun Kotor vaikuttaa menneeseen jämähtäneeltä. Edelleen, makuasia kumpi näistä on parempi.
Muista kohteista vaihtoehtoja voisivat olla Tivat, jossa on plussana pramea jahtisatama Porto Montenegro. Porto Montenegro on varmasti monen makuun pinnallinen ja epämiellyttävä paikka, mutta viihdyn itse hyvin äärimmäisen siistissä ja hyvin hoidetussa ympäristössä suihkulähteiden ja istutusten keskellä. Ja miljoonajahtejakin on kiva välillä katsella, vaikkeivat ne omia olisikaan. Joten sellaisen olemassaolo Tivatin kyljessä on kaupungille plussapuoli.
Myös Herceg Novi voisi tulla kyseeseen, vaikka se näistä vaihtoehdoista tuntuukin vähiten houkuttelevalta. Sen plussapuolena on kuitenkin Kroatian läheisyys, Dubrovnikiin on alle 50 kilometrin matka. Kotorista matka on jo lähes tuplat ja Budvasta vielä vähän enemmän.
Vielä yksi vaihtoehto voisi olla Bečići ihan Budvan vieressä, sillä ranta on paljon parempi kuin Budvassa. Kaupunki on todella pieni, mutta Bečićistä on Budvan vanhaankaupunkiin alikulkutunnelin kautta vain kolmen kilometrin matka.
Asuntojen hintoja eri kaupungeissa
Kesä on vähän tukahduttavaa aikaa olla Balkanilla, mutta otan vertailukuukaudeksi kuitenkin kesäkuun 2025 ja alustaksi Airbnbn.
Budvasta löytyy korkeintaan tuhannen euron hintaan 64 asuntoa. 500-600 €/kk saisi jo ihan hyvän kaksion keskustasta, mutta ei aivan rannan tai vanhankaupungin vierestä. Ne menisivät jo lähemmäs tonnia. Bečićissä asumalla ei säästä näköjään paljoa. Joku muukin on keksinyt saman.
Kotorista ei löydy tonnilla yhtä ainutta asuntoa, joten sen voi unohtaa suoraan, koska asumiseen se on vähän turhan pienikin. Ja ne hienoimmat nähtävyydet on kuitenkin nähty päivässä. Kotorin ongelma on myös suuret risteilijälaivat, joista tulee porukkaa päivisin keskustan kapeille kaduille välillä aivan liikaa. Päiväretkikohteena Kotor varmasti onkin hienompi paikka kuin Budva.
Tivatistakin löytyy alle tonnin tasan yksi vaihtoehto ja sekin on "Rustic Townhouse". Ehkä Porto Montenegro nostaa hintoja kaupungissa paljon.
Herceg Novista löytyy useampia asuntoja alle tonnin, mutta ei samaa luokkaa Budvan kanssa. Eikä kuitenkaan niin edullisia, että Kroatian läheisyys painaisi riittävästi sinne muuttamiseksi. Saman tien sitä sitten asuisi Kroatiassa vähän syrjemmällä lähes samaan hintaan. Ja sitä Herceg Novikin olisi, vähän syrjemmällä.
Budva
Jos Budva oli ykkösvaihtoehto jo ennen hintavertailua, niin sen jälkeen se on ainoa vaihtoehto. Ongelma on vain, että koska sinne menisi. Kesäisin +30°C menee liian usein rikki. Toukokuu ja syyskuu voisivat olla jälleen kerran ne parhaat kuukaudet, mutta niin ne ovat monessa muussakin paikassa. Ehkä huhtikuu-kesäkuu voisi olla paras, jolloin ilmat voivat olla alkuun päivisin jo hyvin kesäisiä ja kesäkuussa helteisiä.
Meri on tietysti vielä aluksi kylmä, mutta Budvassa on onneksi jotain muutakin. Tai enimmäkseen lähiseuduilla. Kotorinlahdellakin on vielä paljon näkemättä, ja Budvasta heilahtaa sinne melko äkkiä.
Ei Budva missään tapauksessa Euroopan ykkösvaihtoehto ole keväälle, vaan enemmänkin budjettivaihtoehto. Jos asuntoon sijoittaa 500 €/kk, niin reilulla tonnilla kuussa pitäisi tulla jo ihan hyvin toimeen, jos ei paljoa syö ravintoloissa. Ja Montenegro on yleisessä elämisessä hintatasoltaan hyvinkin edullinen.
Budvan hyvät puolet:
- Viihtyisä vanhakaupunki
- Myös modernimpaa osaa erityisesti Mediteranska-kadun varrella ja ympäristössä
- Useita erilaisia rantoja ja rantaravintoloita
- Hiekkaranta Bečićissä lyhyehkön kävelymatkan päässä
- Hyvä sijainti päiväretkien kannalta
- Edullinen hintataso